Ongi etorri euskal arrantzaleen etxera

Sasoi honetan zer dugu? Atun gorria eta Hegaluzea

Atun gorria

Tunido guztien artean handiena eta preziatuena da, bere haragia, kolore gorrizta eta koipe askokoa, oso baloratua baita. Berezkoak dituen tamainak, abiadurak eta indarrak arrantzaleen miresmena erakarri dute antzinatik. Beita biziarekin kanaberaz arrantzatzen da, eta 100 kilo baino gehiago pisatu ditzake.

Ikasi gehiago

Uztartzea: hegalaburra eta ardoa

Esperientzia ezagutu

Hegalaburrez eginiko euskal pintxoen ikastaroa

Esperientzia ezagutu

Hegaluzea

Atuntxiki oro ez da hegaluzea. Hegaluze esaten zaio Kantauri itsasoan arrantzatu duten 4 kilotik gorako aleari. Banaka arrantzatzen dituzte, sarerik gabe, eta arrantza aparailu tradizionalak erabiliz, arrainak sufri ez dezan, eta horrenbestez, kalitate handiagoko haragia izan dezan. Kalitate goreneko arraina da, parerik gabeko testura eta zaporea dituena. Euskal Herriko itsasontziek harrapatzen dituzte, hemendik Irlandarako bidean; izan ere, hegaluzea oso arrain migratzailea da.

Ikasi gehiago

Uztartzea: hegaluzea eta Getariako Txakolina

Esperientzia ezagutu

Sormenezko sukaldaritza hegaluzearekin

Esperientzia ezagutu

Kantauri itsasotik zure platerera

Zeinen garrantzitsua den jaten dugunaren jatorria ezagutzea. Ezagutu itsasoko bizi zikloa, nola bizi diren eta nola lan egiten duten euskal arrantzaleek, arrantzaleen arrantza aparailuak eta itsasoarekin zein itsas tradizioarekin zerikusia duen oro.