Noiz
Ekaina-tik Urria-ra
Ontzidia
Inguraketa ontziak
Arrantza aparailuak
Kanaberaz, beita biziarekin
Arrantzaleak, itsasontziko
16-18 arrantzale, itsasontziko
Arrantzaren iraupena
15-20 egun

Atun gorria

Tunido guztien artean handiena eta preziatuena da, bere haragia, kolore gorrizta eta koipe askokoa, oso baloratua baita. Berezkoak dituen tamainak, abiadurak eta indarrak arrantzaleen miresmena erakarri dute antzinatik. Beita biziarekin kanaberaz arrantzatzen da, eta 100 kilo baino gehiago pisatu ditzake.

Ezaugarriak

Forma
Atun gorriak gorputz indartsua eta fusiformea dauka. Buru handia du, triangelu formakoa.
Kolorea
Bizkarraldea urdin iluna dauka, ia beltza, eta sabelaldea zuri zilarreztatua. Haragi gorria izatea du bereizgarri nabarmenena.
Elikadura
Arrainak, krustazeoak eta zefalopodoak jaten ditu. Dena den, aurkitzen duen oro jaten du, baldin eta mugimenduan dabilen harrapakin itxura badu.
Luzera eta pisua
2m 100 kg inguru.

Nola jakin arraina freskoa den

Haragiaren tonuak gorri bizia izan behar du, koipe gehien duten zatietan izan ezik, hala nola mendrezkan, arrosagoa izan behar baitu.

Saihestu “lerde koipetsu” moduko batez estalita dauden aleak. Alea freskoa bada, berezko hezetasun naturala izango du.

Haragiak irmoa izan behar du.

Arrain freskoak itsaso eta alga usaina dauka.

Arraina etxean

Hotzetan eduki

Hotz kateari eusteko egindako lan zorrotza alferrikakoa izan daiteke arraina arrandegian erosi eta modu egokian kontserbatu ezean. Horregatik, hozkailuaren zatirik hotzenean sartzea gomendatzen da (2-4ºC), eta, ondoren, ahalik eta bizkorren jatea.

Kontu handiz manipulatu

Zenbat eta gutxiago manipulatu, orduan eta gehiago iraungo du haragiak. Erabakitasunez moztu eta manipulatu behar da.

Trapu heze batean bildu

Arraina hozkailuan gordetzeko modurik onena trapu heze batean bilduta uztea da. Era horretan, luzaroan eutsiko dio bere testurari.

Arraina izoztu daiteke

Zenbat eta freskoago dagoela izozten badugu, orduan eta freskoagoa egongo da desizoztean ere. Gomendagarria da hozkailuan pixkanaka desizoztea, tenperatura aldea ahalik eta leunena izan dadin; era horretan, egoera onean geratuko zaigu.

Atun gorri gordina

Osagaiak

  • 450 ml oliba olio
  • 100ml garuma
  • 50 ml sagar ozpin
  • 450ml arraia eskabetxeko olio
  • 450ml baratxuri olio
  • 20gr Ezpeletako piperrautsa
Urtarrila
Otsaila
Martxoa
Apirila
Maiatza
Ekaina
Uztaila
Abuztua
Iraila
Urria
Azaroa
Abendua
  • Atun gorria
  • Berrugeta harrizalea
  • Muxar handia
  • Haitzetako barbarina
  • Arraia gastaka
  • Itsas zapoa
  • Olagarroa
  • Muxarra
  • Legatza
  • Lupia
  • Mihi arraina
  • Txitxarro arrunta
  • Atlantikoko makarela
  • Arrano berrugeta
  • Itsas aingira
  • Boga
  • Hegaluzea
  • Berdela
  • Kantauriko antxoa