Noiz
Martxoa-tik maiatza-ra
Ontzidia
Inguraketa ontziak
Arrantza aparailuak
Inguraketa
Arrantzaleak, itsasontziko
16 arrantzale
Arrantzaren iraupena
Egunean bertan arrantzatu

Kantauriko antxoa

Antxoa da arrain sentikor eta delikatuenetako bat. Gastronomiaren harribitxia da. Freskotasunean oinarritzen baita guztia. Ez dute inolako zerikusirik bezpera gaueko hamabietan arrantzatutako antxoa batek eta portuan sartu aurretik goizeko seietan harrapatutakoak; bat edo bestea jan, ez da gauza bera. Horregatik, euskal arrantzaleek egunean bertan arrantzatzen dute.

Ezaugarriak

Forma
Kantauriko antxoak gorputz txikia eta trinkoa dauka, nahiko luzea.
Kolorea
Sabela zilar kolorekoa du, eta bizkarraldea, berriz, berde iluna eta urdin grisaxka.
Elikadura
Animalia haragijalea da; planktona, moluskuen larbak eta krustazeo txikiak jaten ditu.
Luzera eta pisua
9 a 20 cmGramo gutxi

Nola jakin arraina freskoa den

Piezak ahalik eta zurrunen egon behar du, isatsa tolestu gabe duela.

Azalak distiratsua izan behar du, errainu berde edo urdinxkekin.

Begiek ere distiratsu egon beharko dute, inolako kolperik gabe.

Antxoa freskoak itsaso eta alga usaina dauka.

Zakatzak arrosa bizi edo gorri kolorekoak dira, eta ez dute inoiz mukirik izan behar.

Arraina etxean

Hotzetan eduki

Hotz kateari eusteko egindako lan zorrotza alferrikakoa izan daiteke arraina arrandegian erosi eta modu egokian kontserbatu ezean. Horregatik, hozkailuaren zatirik hotzenean sartzea gomendatzen da (2-4ºC), eta, ondoren, ahalik eta bizkorren jatea.

Kontu handiz manipulatu

Zenbat eta gutxiago manipulatu, orduan eta gehiago iraungo du haragiak. Erabakitasunez moztu eta manipulatu behar da.

Trapu heze batean bildu

Arraina hozkailuan gordetzeko modurik onena trapu heze batean bilduta uztea da. Era horretan, luzaroan eutsiko dio bere testurari.

Arraina izoztu daiteke

Zenbat eta freskoago dagoela izozten badugu, orduan eta freskoagoa egongo da desizoztean ere. Gomendagarria da hozkailuan pixkanaka desizoztea, tenperatura aldea ahalik eta leunena izan dadin; era horretan, egoera onean geratuko zaigu.

Antxoa tortilla

Osagaiak

  • Antxoa freskoa – 100 g
  • Piper berdea – 50 g
  • Tipulina – 75 g
  • Pipermina
  • Arrautzak – 240 g
  • Oliba olio birjina – 20 ml
  • Gatza
  • Perrexil xehatua – 3 g
  • Ogi klasikoa (1/5 unitate)
  • Ekilore olioa
  • Baratxuria – 10 g
  • Belar freskoak
Urtarrila
Otsaila
Martxoa
Apirila
Maiatza
Ekaina
Uztaila
Abuztua
Iraila
Urria
Azaroa
Abendua
  • Atun gorria
  • Berrugeta harrizalea
  • Muxar handia
  • Haitzetako barbarina
  • Arraia gastaka
  • Itsas zapoa
  • Olagarroa
  • Muxarra
  • Legatza
  • Lupia
  • Mihi arraina
  • Txitxarro arrunta
  • Atlantikoko makarela
  • Arrano berrugeta
  • Itsas aingira
  • Boga
  • Hegaluzea
  • Berdela
  • Kantauriko antxoa