Ezaugarriak
- Forma
- Hegaluzeak gorputz luzexka eta trinkoa dauka. Aho handia, hortz koniko txikiak eta begi biribil eta handiak dira bere ezaugarri bereziak.
- Kolorea
- Kolore urdin zilarreztatua du, eta sabela erreflexu irisatuduna. Hegaluzea zenbat eta helduagoa izan, orduan eta ageriagokoak izango dira alboetan goitik behera dituen marra ilunak, luzetarako beste marra batzuek zeharkatzen dituztela.
- Elikadura
- Arrain haragijalea da, eta azaleko uretan igerian dabiltzan arrainak jaten ditu; hala nola sardinak, antxoak edo txitxarroak.
- Luzera eta pisua
- De 30 a 50 cm4kg baino gehiago
Nola jakin arraina freskoa den
Hegaluzearen begiek itxura laua izan behar dute, eta kristalinoak argia izan behar du.
Haragiak irmoa izan behar du.
Eta azalak garbia eta distiratsua izan behar du.
Hegaluzeari moztutako xerra batek kolore arrosa bizia izan behar du, erdialdean odol askorik izan gabe.
Itsaso usaina eduki behar du. Gehiegizko arrain usaina badu, esan nahi du ez dela freskoa.
Arraina etxean
Hotzetan eduki
Hotz kateari eusteko egindako lan zorrotza alferrikakoa izan daiteke arraina arrandegian erosi eta modu egokian kontserbatu ezean. Horregatik, hozkailuaren zatirik hotzenean sartzea gomendatzen da (2-4ºC), eta, ondoren, ahalik eta bizkorren jatea.
Kontu handiz manipulatu
Zenbat eta gutxiago manipulatu, orduan eta gehiago iraungo du haragiak. Erabakitasunez moztu eta manipulatu behar da.
Trapu heze batean bildu
Arraina hozkailuan gordetzeko modurik onena trapu heze batean bilduta uztea da. Era horretan, luzaroan eutsiko dio bere testurari.
Arraina izoztu daiteke
Zenbat eta freskoago dagoela izozten badugu, orduan eta freskoagoa egongo da desizoztean ere. Gomendagarria da hozkailuan pixkanaka desizoztea, tenperatura aldea ahalik eta leunena izan dadin; era horretan, egoera onean geratuko zaigu.
Hegaluze xerra, pisura
Osagaiak
- Hegaluzea – 250 g
- Baratxuri xerratua – 20 g
- Ekilore olioa
- Sagardo ozpina
- Kaiena bat
- Oliba olioa
- Gatza
- Patata garratza – 100 g
- Salda – 200 ml
- Atun gorria
- Berrugeta harrizalea
- Muxar handia
- Haitzetako barbarina
- Arraia gastaka
- Itsas zapoa
- Olagarroa
- Muxarra
- Legatza
- Lupia
- Mihi arraina
- Txitxarro arrunta
- Atlantikoko makarela
- Arrano berrugeta
- Itsas aingira
- Boga
- Hegaluzea
- Berdela
- Kantauriko antxoa