Noiz
Otsaila-tik Apirila-ra
Ontzidia
Inguraketa ontziak
Arrantza aparailuak
Inguraketa eta amua
Arrantzaleak, itsasontziko
Inguraketakoak: 16 arrantzale Amukoak: 1-7 arrantzale
Arrantzaren iraupena
Egunean bertan arrantzatzen dira

Berdela

Duela ez hainbeste urtera arte balio komertzial txikia zuen espezie honek, baina azken urteetan garrantzi handia hartzen ari da gastronomiaren arloan. Berdela arrantzatzean, gure kostaldeetatik hurbil egon ohi da, eta nahiz eta antxoa baino arrain “gogorxeagoa” izan, egunean bertan arrantzatzen da, freskotasuna gal ez dezan.

Ezaugarriak

Forma
Berdelak gorputz luzexka dauka, eta ezkata oso txikiz dago estalita.
Kolorea
Gorputza urdina den arren, sabelaldea eta hegalak grisak dira, zilar tonudunak. Bizkarraldean dituen zeharkako lerro beltzak dira bere ezaugarri bereziak.
Elikadura
Krustazeoak eta era askotako espezie pelagikoak jaten ditu; hala nola sardinak edo sardinzarrak.
Luzera eta pisua
30 cm inguru250-300 gr

Nola jakin arraina freskoa den

Haragi sendoa eta azal distiratsua duten aleak aukeratzea gomendatzen da.

Arrain freskoak itsaso eta alga usaina dauka.

Zakatzak arrosa bizi edo gorri kolorekoak dira, eta ez dute inoiz mukirik izan behar.

Arraina etxean

Hotzetan eduki

Hotz kateari eusteko egindako lan zorrotza alferrikakoa izan daiteke arraina arrandegian erosi eta modu egokian kontserbatu ezean. Horregatik, hozkailuaren zatirik hotzenean sartzea gomendatzen da (2-4ºC), eta, ondoren, ahalik eta bizkorren jatea.

Kontu handiz manipulatu

Zenbat eta gutxiago manipulatu, orduan eta gehiago iraungo du haragiak. Erabakitasunez moztu eta manipulatu behar da.

Trapu heze batean bildu

Arraina hozkailuan gordetzeko modurik onena trapu heze batean bilduta uztea da. Era horretan, luzaroan eutsiko dio bere testurari.

Arraina izoztu daiteke

Zenbat eta freskoago dagoela izozten badugu, orduan eta freskoagoa egongo da desizoztean ere. Gomendagarria da hozkailuan pixkanaka desizoztea, tenperatura aldea ahalik eta leunena izan dadin; era horretan, egoera onean geratuko zaigu.

Tipulin errearekin marinatutako berdela

Osagaiak

  • Berdela/Txitxarroa – 800 g
  • Gatz fina – 1.000 g
  • Azukrea – 1.000 g
  • Tipulin puskak – 150 g
  • Almendra txigortua – 100 g
  • Oliba olio birjina – 50 ml
  • Limoia – 10 ml
  • Baratxuri orea – 15 g
  • Oliba olio leuna – 800 g
  • Limoi azala
Urtarrila
Otsaila
Martxoa
Apirila
Maiatza
Ekaina
Uztaila
Abuztua
Iraila
Urria
Azaroa
Abendua
  • Atun gorria
  • Berrugeta harrizalea
  • Muxar handia
  • Haitzetako barbarina
  • Arraia gastaka
  • Itsas zapoa
  • Olagarroa
  • Muxarra
  • Legatza
  • Lupia
  • Mihi arraina
  • Txitxarro arrunta
  • Atlantikoko makarela
  • Arrano berrugeta
  • Itsas aingira
  • Boga
  • Hegaluzea
  • Berdela
  • Kantauriko antxoa